Geri Dönüşümlü İplik; Dünyaya karşı sorumluluğumuz var

Dile kolaya her gün 2 bin 500 ton tekstil ürünü atığa dönüşüyor. Bu dünyada yıllık 92 milyon ton, ülkemizde ise 1 milyon 155 bin ton demek. Hayal edebiliyor musunuz? Lütfen okuyup geçmeyin gözünüzde canlandırmaya çalışın. Çünkü insanoğlu durumun ciddiyeti acilen anlamak zorunda. Ve lütfen bir şeyi daha aklınıza getirin bu sadece tekstil sektörünün rakamları! Bu devasa israfın kaynak kaybı, ekonomik değer kaybı ve enerji tüketimi konularında verdiği zarara hiç girmeyelim blog değil destan yazmamız gerekir. Belki başka bir yazımızda…

Burada kritik kavram ve insanlığın bu sorun için şimdilik bulduğu en iyi çözüm geri dönüşüm. Geri dönüşüm kavramı ne yazık ki yeterince farkında olmadığımız ama kendimiz için olmasa bile çocuklarımızın geleceği için hayatımızdaki en önemli, satın alma davranışlarımıza yön veren kavramlardan biri olmalı. Unutmamız gerekir ki tüketici olarak biz tüm markalara yön verebiliriz.

Apresan olarak bizim alanımız tekstil. Bu nedenle; kişisel bakışımızın dışında, marka olarak çözümün bir parçası olabileceğimiz için bu dev sorunun tekstil atıkları bölümü, yazımızın konusu. Yani tekstil atıklarının geri dönüştürülmesi.

Geri dönüşümlü iplik kavramını bilmiyoruz hiç duydunuz mu? Nedir geri dönüşümlü iplik hiç merak ettiniz mi? Biz detaylı anlatalım. Çünkü merak etmenin bir adım ötesine geçer talep ederseniz, siz de çözümün bir parçası olacaksınız.  

Geri dönüşümlü iplik her şeyden önce dünyamızın tekstil ve pet şişe atığı sorununa çözüm olabilecek parlak bir fikirdir. Geri dönüşümlü iplik; pet şişe vb plastik atıklar, fire kumaş, kullanılmış tekstil ürünleri gibi çeşitli atık ürünleri dönüştürerek elde edilen ipliktir. Üretimi sırasında enerji tüketimini azaltır, pamuk gibi doğal ürünlerin ihtiyaç duyduğu su, gübre, zirai ilaçlar gibi pek çok kaynağın tüketilmesinin önüne geçer. Kaybedilen ekonomik değerleri topluma yeniden kazandırır. Kısacası faydası saymakla bitmez.

Geri dönüşümü plastik atıklardan yapılan geri dönüşüm iplikleri elyaf ve polyester kumaş üretiminde kullanılır. Kumaş kökenli atık ve eski ürünlerden yapılan geri dönüşümlü iplikler ise ham maddesine göre tüm tekstil ihtiyaçlarımız için kullanılabilmektedir. Ve yeni üretim ipliklerden ne dayanıklılık ne de hijyen açısından hiçbir farkları yoktur.

Özet olarak sevgili takipçi biz bilinçli bir tüketici olmayı başarırsak, çözümsüz bir sorun yok. Bir kez daha rica ediyoruz sektör fark etmeksizin geri dönüşümlü ya da geri dönüştürülebilen ürünleri tercih ediniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir