Katlamalı Perde Nedir? Katlamalı Stor Perde İçin Kumaş Seçme

katlamalı perde

Özellikle son dönemlerde popüler hale gelen katlamalı perde, pek çok kişi tarafından araştırılmakta ve bu araştırmalar, birçok soruyu da beraberinde getirmektedir. Biz de çeşitli soru işaretlerine yol açan bu kavramı detaylı bir şekilde ele almak ve oluşan soru işaretlerini gidermek istiyoruz. Tabii ilk olarak, katlamalı perdelerin ne olduğunu açıklamamız gerekiyor. Katlamalı perde, ip ya da yay ile katlanabilen kumaşlar ve ahşap bambularla üretilen perde olarak tanımlanır.

Bilhassa perde sistemlerinde son derece önemli bir yeri olan bu perde çeşidi, ekseriyetle kolay kullanım sağladığı için tercih edilir. Bu perde sistemlerinde bulunan belli başlı plastik aksamları, metal parçaları ve mekanizma sistemleri sayesinde, pratik kullanım mümkün hale gelir. Özellikle de mekanizmalı yapısı, katlamalı perdeleri ofis ve büro gibi yerler için ideal perdeler arasında öne çıkarmaktadır. Bu nedenle, günümüz koşullarında birçok çalışma ortamında katlamalı stor perdeler tercih edilmektedir.

Modern ve klasik ortamların ideal tamamlayıcısı olarak öne çıkan katlamalı perdeler; zeyna, orta göbekli ve tüplü olarak bilinen üç farklı sistem mekanizmasıyla tesis edilebilir. Bu seçeneklerin her biri, katlamalı perdelerinizi çok daha ergonomik ve şık hale getirir. Her biri farklı parça yapısına sahip olan bu sistemlerin çalışma prensiplerine gelecek olursak; ipler veya kurdeleler, korteksli üst rayda bulunan makaralara yerleştirilir ve perdenin halkalarından geçirilir. Bu halkaların en altında bulunan halkaya gelindiğinde ise çengel yardımıyla sabitlenir. Zincirli kumanda sayesinde hareket edebilen bu sistem, perdeyi yukarıya doğru toplama işlevi görür. Katlamalı perdenin çalışma prensibi tam olarak bu şekilde işler.

Katlamalı stor perde, kolayca temizlenebilme ve yıkanabilme özelliğiyle son derece cazip bir perde çeşididir. Üstelik katlamalı stor perdeyi yıkamak için, ip veya kurdeleyi en altta bulunan halkadan çıkarıp yıkadıktan sonra, ip veya kurdeleyi tekrardan yerine yerleştirmek yeterlidir. İngiltere ve Amerika gibi ülkelerde de tercih sebebi olan katlamalı perdeler, bu ülkelerde genellikle yaylı sistem şeklindedir. Soğukluğuyla nam salmış kuzey ülkelerinde ise kalın duvarlardan ötürü pencereler gömme şeklindedir. Diğer yandan Akdeniz ülkelerinde daha dar ve kısadır.

Katlamalı Perde Modelleri Nelerdir?

Katlamalı perde modellerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Katlamalı Tül Perdeler
  • Katlamalı Stor Perdeler
  • Katlamalı Kumaş Perdeler
  • Katlamalı Ahşap Bambu Perdeler
  • Katlamalı Blackout Perdeler

Bu sistem mekanizması, perdelik kumaş ve tüllerin tümüne uygulanabilecek bir yapıya sahiptir.

Katlamalı Perde İçin Kumaş Seçme

Şık ve modern bir şekilde dekore edilmiş ev ve çalışma ortamları herkesi mutlu eder. Zira bulunduğumuz ortamda uyumlu tasarımların olmasıyla çok daha motive oluruz. Ayrıca orada daha fazla zaman geçirmek isteriz. Bu nedenle, ev ve çalışma ortamlarının doğru bir şekilde dekore edilmesi gerekir. Özellikle de tül ve perdelerin, ortamda bulunan diğer dekorasyon ile son derece uyumlu olması şarttır.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Örneğin spor mobilyalara daha fazla yakışan, sade kesimli modellerdir. Yahut desenli halılar ve koltuklarla uyumlu perdelerin düz renk ve sade olması gerekir. Aksi takdirde mobilya ve perdeler kalitesini gösteremez ve ön plana çıkamaz. Ayrıca bulunduğunuz ortam çok daha boğucu, karmaşık ve özensiz görünür.

Bunların haricinde, klasik bir şekilde tasarlanmış ortamlar için spor kesimli kumaş ve perde modelleri tercih edilmemelidir. Desen ağırlıklı bir şekilde döşenmiş odalarda ise düz renk kumaşlardan yapılan ve duvar rengiyle uyumlu perdeleri tercih etmek, son derece mantıklı bir seçim olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir